Behandlinger
KONSULTASJON
Svært mange unnlater å gå regelmessig til tannlege for kontroll og pleie av tennene. De vanligste årsakene er tannlegeskrekk, dårlig økonomi, eller at man ikke kjenner behovet. Vi vet at etter lang tid borte fra tannlegen, har de fleste mange negative tanker omkring hva tannbehandling i dag innebærer. En vanlig konsultasjon hos oss innebærer blant annet evaluering av din generelle munnhygiene, tungen og omkringliggende slimhinner. Det vil også bli tatt stilling til om du har eventuelle problemer med muskler og kjeveledd, og vi undersøker hvordan eventuelle sykdommer og medisinbruk påvirker din tannhelse.
TANNRØNTGEN
I tillegg til klinisk undersøkelse og samtale med deg er det viktig å ta tannrøntgen. Det blir tatt alt fra to til flere bilder. Røntgenbilder brukes til å diagnostisere sykdommer i tenner og støttevevet omkring. Eksempelvis vil vi da kunne se om det er hull eller utettheter under gamle fyllinger, cyster i kjeven eller beintap (festetap for tennene). Det er av stor verdi å kunne sammenligne bildene fra gang til gang slik at man kan se om et begynnende hull har utviklet seg siden sist eller er stabilt. Vi ser og om du har fått ytterligere festetap på dine tenner eller om det også har holdt seg stabilt (tannløsningssykdom). Den moderne DC-teknologien røntgenapparatet benytter, sikrer høy gjengivelsesnøyaktighet av røntgendosen og en pålitelig høy bildekvalitet. Dessuten reduseres pasientdosen med mer enn 25% til sammenligning med tradisjonelle AC-generatorer.
TANNBLEKING
Misfarging av tenner kan deles inn I to hovedgrupper. Overfladisk belegg som misfarger eller misfarging av emalje og dypere strukturer i tannen. Overfladisk misfarging kan fjernes ved tannrens og tannpuss hos tannlegen. Sitter misfargingen dypere, kan tannen blekes. Hos oss foregår dette ved at det først fremstilles en gjenomsiktig “tannbeskytter”. Denne tas med hjem, fylles med en blekemiddel og plasseres i munnhulen over natten. Dersom misfargingen lar seg bleke, vil du som regel se effekt etter 1-2 behandlinger. Behandlingen kan fortsette i opp til to uker, men ønsket resultat oppnås ofte før. Effekten skal vare i 2-3 år, men er veldig avhenig av misfargingens årsak og om det gjøres noe med denne. Behandlingen kan gjentas og er smertefri.
TANNREGULERING
Har du et behov for å rette på bittet eller opplever tennene som skjeve, eller ønsker tannregulering av kosmetiske grunner, kan vi etter en samtale og gjennnomgang av ditt problem henvise til kjeveortoped som videre vil fortelle om hvilke muligheter du har.
TREKKING AV TENNER
Tanntrekking er en enkel kirurgisk behandling. Dette er som regel siste utvei hvis tannrota er så skadet at den ikke lenger kan behandles. Det er også eneste utvei når en tann har løsnet som følge av langt framskredet sykdom i tannkjøttet. Noen ganger ønsker man å fjerne en tann for å forebygge plager. Visdomstenner er et eksempel på det. Noen ganger trekkes en tann fordi man trenger plass i forbindelse med tannregulering. Tanntrekking er som oftest enkel og smertefri behandling som gjennomføres med lokalbedøvelse. Etter en kirurgisk behandling, som trekking av tenner skal man ta forholdsregler for å sikre god tilheling og begrense faren for komplikasjoner. Man skal ikke spise og drikke de tre første timene.
TANNIMPLANTAT
Det å ha mistet en tann, er vanskelig for mange. På en måte er det en del av deg selv som er blitt borte. Kanskje synes du ikke at smilet ditt er like fint som det var? Heldigvis finnes det tannerstatninger (tannimplant) som både føles, fungerer og ser ut som naturlige tenner. Takket være framskritt innenfor odontologisk forskning, kan vi erstatte tapte tenner med nye tannrøtter i titan. Disse vokser fast i benet, og danner et stabilt grunnlag for tannerstatninger. Denne metoden ble utviklet i Sverige for mer enn 35 år siden. Tannimplantat gir økt velvære og selvtillit resten av livet. Over en million mennesker har blitt hjulpet av tannimplantater.
ROTFYLLING
Rotfylling av en tann gjøres fordi nerven i tannen er skadet eller død som følge av en bakterie-infeksjon. Rotfylling er nødvendig for å beholde tannen. Oftest er nerven blitt skadet som følge av at det er kommet bakterier inn i den pga et stort karies-angrep i tannen (stort hull) eller en sprekk. Enkelte tenner som allerede er rotfylt kan av ulike årsaker trenge en omgjøring av rotfyllingen for at man ikke skal få et fremtidig problem. Av og til må en tann rotfylles fordi dette er fornuftig før en krone eller en bro skal lages. Å rotfylle en tann skal normalt være smertefritt. Du skal ikke behøve å kjenne noe som helst under behandlingen. Men av og til kan det være vanskelig å bedøve tannen, spesielt når betennelsen er kraftig.
TANNKRONE
Hvis tannkronen er for ødelagt til å kunne bygges opp igjen men roten er fin og har godt beineste kan en lage en krone. Dersom det bare er roten som står igjen må man noen ganger rotfylle for så å ha en stift i roten under kronen som lages. Man må slipe til og ta avtrykk og tanntekniker vil modellere en krone som passer i din munn. Vi finner en farge som passer dine øvrige tenner.
TANNBRO
Tannbro er en erstatning for manglende tann/tenner. Det vurderes i hvert enkelt tilfelle om bro er en riktig løsning for deg eller om du heller burde få inn en implantat for manglende tann. Ved en tannbro bruker mann nabotenner som feste. Disse må da slipes til. Er nabotanna uten fyllinger eller skader kan man som regel bruke et implantat. Tannbro blir både flott og funksjonelt. Enten man velger implantat eller bro slipper man at nabotennene tipper inn mot der man mangler tannen.
SKALLFACETTER/LAMINATER
Disse er et skall som festes utenpå tannen din om du ikke er fornøyd med form eller farge på tannen. Mellomrom du ikke liker kan også korrigeres med fasetter. Det gjøres som regel lett sliping på tannen/tennene for at ikke fasettene bygger for mye ut. Er tannsubstansen for mye skadet kan det være mer hensiktsmessig å lage en krone.
TANNGNISSING
Mange av oss gnisser tenner i perioder eller regelmessig. Årskaen til dette er ikke alltid kjent, men det kan være på grunn av bittfeil eller stress men det kan også ha andre årsaker. Tannkronen kan bli kortere, tynnere og det kan oppstå sprekker i både tenner og fyllinger. Ofte sliter en da med verk i skjeveleddsmuskler, nakke og mange har hodepine. Det fortas en grundig undersøkelse og behandlingen er en bittskinne som en sover med om natten. Dette vil være uvant til å begynne med, men det viser seg at mange blir helt avhengig av denne da de ser at tannsubstans spares og smerter man hadde før avtar betydelig. Det må tas et avtrykk av tennene og tanntekniker lager en skinne i hardplast som blir slipt til hos meg og passer nøyaktig til din munn.
TANNKJØTTSYKDOMMER
Den enkleste tannkjøttsykdom er gingivitt som er en betennelse i gingiva. Dette er en reversibel tilstand og forårsakes av et bakteriebelegg på tennene (plakk) og som får ligge urørt nederst på tankronen, like over tannkjøttsranden. Sykdommen kan derfor lett forebygges og behandles med god munnhygiene (korrekt tannpuss). En mer alvorlige tannkjøttsykdom er periodontitt som rammer selve tannfestet der fibrene forbinder tannroten med kjevebenet og som er irreversibel. Periodontitt er, som gingivitt, forårsaket av bakterier av det samme plakket som ved gingivitt, men hvor plakket har fått stå lenge nok til å kunne modne til en mer aggressiv form med større evne til å forårsake ødeleggelse av vev. Periodontitt kan føre til tannløsning og tanntap.